Belangrijkste punten: hoe je een thuisnetwerk aanlegt

Stap 1: Router instellen

Plaats je router zo centraal, vrij en hoog mogelijk om een optimale WiFi-dekking te krijgen. Gebruik een compatibel apparaat om de router in te stellen via zijn virtuele gebruikersinterface. De benodigde toegangsgegevens - netwerknaam (SSID) en netwerksleutel - vind je op de onderkant van de router of in de documenten die je van je provider hebt gekregen.

 

Lees meer

Stap 2: WiFi instellen en netwerkbeveiliging verhogen

Stel in de routerinstellingen een nieuwe netwerknaam (SSID) en een veilig wachtwoord in. Zo verhoog je de algehele netwerkbeveiliging en maak je het gebruik van je thuisnetwerk handiger. Een gast-WiFi kan handig zijn als je vaak bezoek hebt dat je toegang tot internet wilt geven.

 

Lees meer

Stap 3: Apparaten verbinden via WiFi

Verbind je apparaten in huis met de net opgezette WiFi. Dit kan ofwel via de ingestelde netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord, of sneller via de zogenaamde WPS-functie of een QR-code, als zowel de router als de apparaten dit ondersteunen.

 

Lees meer

Stap 4: Bestands- en printerdeling instellen

Geef je apparaten betekenisvolle namen zodat ze duidelijk kunnen worden geïdentificeerd in het netwerk. Als je nu bestandsdeling inschakelt, kun je bestanden uitwisselen in het thuisnetwerk - zoals bijvoorbeeld foto's, video's en andere documenten op een netwerkopslag plaatsen. Of met een paar klikken bestanden naar je printer sturen.

 

Lees meer

Stap 5: Netwerktest uitvoeren

Test de internetsnelheid via WiFi in elke kamer. Hiervoor kun je een online snelheidstest doen. Als de gemeten snelheid in een kamer ver van de router te laag is, kunnen er vervelende verbindingsproblemen optreden bij dagelijkse toepassingen. In dat geval is een netwerkuitbreiding met devolo aan te raden.

 

Lees meer

Vooroverwegingen

 

Voordat je begint met het aanleggen van een thuisnetwerk, is het belangrijk om enkele overwegingen te maken. Jouw specifieke dagelijkse behoeften kunnen namelijk een aanzienlijke invloed hebben op de keuze van je internetverbinding en uiteindelijk ook op de opbouw van je thuisnetwerk.

Ein Mann sitzt an seinem Laptop und blickt nachdenklich auf den Bildschirm.

Hoeveel bandbreedte heb je nodig?

 

Wil je het internet alleen gebruiken voor casual browsen, e-mails, sociale media en af en toe een YouTube-video? Dan kan een bandbreedte van 25 Mbit/s voldoende zijn. Heb je echter een zeer snelle internetverbinding nodig voor productief thuiswerken, competitief online gamen en 4K-streaming, dan is het aan te raden om meer bandbreedte te plannen.

 

Dit geldt vooral als je in een huishouden met meerdere personen woont en deze genoemde toepassingen tegelijkertijd plaatsvinden. 100 Mbit/s bieden een goede marge en zijn daarom een goede richtlijn, vooral voor gezinnen.

Eine Hand hält ein Netzwerkkabel in die Höhe.

Moet je LAN-kabels leggen?

 

Een draadloze WiFi-verbinding is snel en gemakkelijk. Een verbinding via LAN-kabel (Ethernet) is weliswaar nog sneller en stabieler, maar het aanleggen ervan is aanzienlijk complexer. De kabels moeten door de leefruimte worden geleid en bij voorkeur zo onopvallend mogelijk. Ons advies: maak het jezelf niet te moeilijk met de netwerkarchitectuur!

 

Begin met een eenvoudig thuisnetwerk zonder ingewikkelde bekabeling, dat je later indien nodig kunt uitbreiden met Powerline of een repeater. Dit bespaart veel moeite en - afhankelijk van de bouwomstandigheden thuis - mogelijk zelfs kosten. Volg stap voor stap deze handleiding voor een eenvoudige weg naar een verbonden huis.

Stap 1: Router instellen

 

De router is het hart van je thuisnetwerk. Alle apparaten worden via de router met internet verbonden. Hoe je precies je router instelt, kan variëren afhankelijk van de fabrikant en het model, maar verloopt over het algemeen op vergelijkbare wijze. Raadpleeg de meegeleverde handleiding!

 

Plaats je router zo centraal, vrijstaand en hoog mogelijk om een optimale WiFi-dekking te verkrijgen. Sluit het apparaat aan met de meegeleverde kabels en open de virtuele gebruikersinterface via een compatibel apparaat.

 

Dit kan bijvoorbeeld via een pc of laptop die je met een Ethernet-kabel verbindt met een vrije LAN-poort op de router. Een WiFi-verbinding via smartphone of tablet zou echter ook moeten werken.

Ein angeschlossener Router in gemütlichem Wohnzimmerambiente.

Open de lijst met beschikbare WiFi-verbindingen en identificeer je nieuwe router. Omdat je nog geen individuele naam hebt gegeven, moet je zoeken naar de bijbehorende modelnaam. Deze standaardnaam (SSID) staat ook op de achterkant van het apparaat of op de meegeleverde kaart met je toegangsgegevens. Evenals het 16-cijferige standaardwachtwoord, ook wel WiFi-sleutel genoemd.

 

Open nu de virtuele gebruikersinterface van de router in je browser. Dit kan vaak door het invoeren van het standaard-IP-adres 192.168.0.1 in de adresbalk. De exacte instructies voor jouw model en de benodigde inloggegevens zijn opnieuw te vinden in de documenten van je provider. Volg de instructies in je browser om de router in te stellen en eventuele firmware-updates te installeren.

Stap 2: WiFi instellen en netwerkbeveiliging verbeteren

 

Als je router up-to-date is en klaar voor gebruik, moet je eerst je WiFi instellen en een nieuwe netwerknaam (SSID) instellen. Dit maakt het gemakkelijker om alle apparaten in huis met de WiFi te verbinden en verhoogt ook de beveiliging van je thuisnetwerk.

 

Waarom? Je SSID is openbaar zichtbaar en bevat vaak informatie zoals de naam van de routerfabrikant. Als je deze standaardnaam niet verandert, kan dit criminelen aanwijzingen geven over mogelijke zwakke punten in je thuisnetwerk. Hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat je meteen gehackt wordt vanwege je netwerknaam, is extra beveiligen hier toch niet ingewikkeld. Je zou ook een grappige WiFi-naam kunnen bedenken.

Ein Router liegt auf dem Schreibtisch während ein Mann steht neben dem Tisch mit einem Smartphone in der Hand.

 

Als je vaak gasten ontvangt en ze toegang wilt geven tot je thuisnetwerk, is het ook de moeite waard om een tweede SSID in te stellen - een aparte gast-WiFi. Op die manier kun je je thuisnetwerk beveiligen en je gasten toegang tot internet geven zonder meteen toegang te geven tot al je apparaten en bestandsmappen in je thuisnetwerk.

 

Natuurlijk is ook een veilige WiFi-sleutel belangrijk wanneer je je thuisnetwerk instelt. Minstens 12 tekens, met zowel hoofdletters, kleine letters en speciale tekens, worden hier aanbevolen. Maak je geen zorgen, zo'n ingewikkeld wachtwoord hoeven jij en je gasten niet elke keer moeizaam in te typen: moderne routers hebben meestal alternatieve, meer gebruiksvriendelijke manieren om verbinding te maken met WiFi, waar we in de volgende stap op ingaan.

Stap 3: Apparaten verbinden via WiFi

 

Nadat je de WiFi-instellingen op je router hebt aangepast, kun je nu alle apparaten toevoegen aan je thuisnetwerk. Dit doe je zoals gebruikelijk via de lijst met beschikbare WiFi-netwerken, met behulp van de SSID die je in de vorige stap hebt ingesteld en je wachtwoord. Maar dit telkens opnieuw moeten invoeren kan een gedoe worden, vooral als je veel smart home-apparaten hebt.

 

Een snellere manier zijn QR-codes die door veel routers gegenereerd kunnen worden. Scan zo'n code met je smartphone en het apparaat wordt direct en zonder het wachtwoord in te voeren verbonden met je thuisnetwerk. Dit is vooral handig voor gasten: druk de QR-code af en leg hem in de logeerkamer, zo maak je het je bezoek gemakkelijker om toegang te krijgen tot internet - en hun verblijf in jouw huis nog aangenamer te maken.

Als je router deze functie niet heeft, kun je zo'n QR-code ook genereren via specifieke websites, apps of rechtstreeks op je smartphone. Als alternatief hebben moderne smartphones meestal een functie waarmee WiFi-toegang met één druk op de knop gedeeld kan worden met andere slimme apparaten in de omgeving.

Stap 4: Bestands- en printerdeling instellen

 

Wil je binnen je thuisnetwerk bestanden uitwisselen vanaf verschillende apparaten, opslaan op netwerkopslag of documenten afdrukken? Dan moet je de betreffende apparaten verbinden met het thuisnetwerk en de benodigde toestemmingen instellen.

 

Als eerste stap moet je elk apparaat een unieke netwerknaam geven - bijvoorbeeld: jouw naam of die van een familielid, gecombineerd met het soort apparaat, zoals “PC”, “Laptop”, “Smartphone”, enzovoort. Dit kan vrij eenvoudig worden gedaan via de systeeminstellingen op bijna elk apparaat.

Hier kun je ook instellen dat een apparaat binnen het netwerk gevonden kan worden - en uiteraard individuele mappen of hele stations delen voor het uitwisselen van bestanden. Zo kunnen deelnemers in het netwerk bestanden met elkaar delen, maar ook naar printers en thuisservers (NAS) in het netwerk sturen. Of je nu documenten wilt afdrukken vanuit je thuiskantoor of hele familiefotoalbums wilt opslaan: via het thuisnetwerk gaat alles heel snel.

Stap 5: Netwerktest uitvoeren

 

Heb je alles ingesteld zoals je het nodig hebt? Of je thuisnetwerk goed werkt en je overal voldoende snel internet hebt, merk je vanzelf. Vooral wanneer de videovergadering in je thuiskantoor hapert, je online game vertraagt, of de serie die je streamt van slechte kwaliteit is of helemaal niet afspeelt. Om deze frustraties te voorkomen, is een netwerktest aan te raden.

 

Open een online snelheidstest op een mobiel apparaat en meet de internetsnelheid in elke kamer. Vergelijk dit met de snelheid dicht bij de router. Als de gemeten internetsnelheid daar ongeveer overeenkomt met je geboekte tarief, maar veel lager is in een verder gelegen kamer, is het tijd voor verbeteringen.

Eine Hand hält ein Smartphone in Router-Nähe. Auf dem Display ist ein Speedtest zu erkennen, der die aktuelle Internetgeschwindigkeit misst.

Bij het aanleggen van je thuisnetwerk kan experimenteren met de positie van de router en extra kabels helpen. Maar laten we eerlijk zijn: vaak is er niet veel ruimte of tijd om meubels te verplaatsen en kabels te leggen. Het wordt eenvoudiger met slimme oplossingen van devolo, die je thuisnetwerk zonder vervelende verbouwingen en compromissen door je hele huis uitbreiden.

Netwerkuitbreiding: Opzetten van Powerline of WiFi-versterker

 

Je hebt je thuisnetwerk opgezet, maar merkt nu dat de WiFi zwak is in afgelegen kamers? Of je wilt graag een bekabelde aansluiting voor veeleisende webtoepassingen, maar je wilt geen kabel door je hele huis leggen?

 

Woonomstandigheden, gebruikers- en apparaatconfiguraties verschillen van huishouden tot huishouden. Daarom heeft devolo voor elke netwerksituatie het juiste antwoord ontwikkeld, waarmee je eenvoudig LAN en WiFi in huis kunt verspreiden.

Magic Powerline

Sterke WiFi en Ethernet in elke kamer

 

Waarom lange LAN-kabels in huis leggen als het ook eenvoudiger kan? Magic Powerline-adapters van devolo leiden het internetsignaal vanaf de router door het elektriciteitsnet in huis of het appartement. Zo geniet je van krachtige WiFi-ontvangst in elke kamer en extra LAN-aansluitingen voor bekabeld internetgebruik via Ethernet.

 

En zo werkt het:

  1. Plaats de Magic Powerline-adapter naast de router en verbind deze met een LAN-kabel
  2. Plaats extra Powerline-adapters in kamers waar het internet ontbreekt
  3. Stel de WiFi-verbinding in via je smartphone

Ontdek nu Magic Powerline


 

Repeater

Eenvoudige uitbreiding van het WiFi-signaal

 

Als de WiFi zwak is, kan een repeater helpen om het signaal te versterken in aangrenzende kamers. Dit is vooral handig in appartementen waar het routersignaal vanwege de afstand of andere storingen niet tot verder gelegen ruimtes kan doordringen.

 

En zo werkt het:

  1. Plaats de repeater in de buurt van de router
  2. Start de Home Network App en voer de installatie uit
  3. Plaats de repeater op halve afstand tussen de router en de leefruimte waar het WiFi tot nu toe zwak was

Onze tip: Als je thuis al een bekabeld netwerk hebt, kun je de devolo Repeaters 3000 en 5400 ook via een LAN-kabel met de router verbinden. In de Access Point-modus kun je zo WiFi zelfs naar zeer verre ruimtes brengen zonder een tweede router als access point in te stellen.

 

Ontdek nu devolo Repeater

Voor meer devolo-oplossingen, waaronder de slimme glasvezelinnovatie Giga Bridge, kun je het productoverzicht bekijken.