Latentie betekenis

 

Latentie vertegenwoordigt de hoeveelheid tijd die het kost voor een datapakket om vanaf je apparaat naar een webserver te reizen en weer terug. Deze tijd wordt gemeten in milliseconden (ms) en heeft invloed op veel webtoepassingen. Lage latentie betekent daarom minder vertraging en een soepelere surfervaring.

Wat is ping?

 

"Ping" wordt vaak synoniem gebruikt met latentie. Een ping-test wordt gebruikt om de latentie te meten en de tijd tussen het verzenden van een datapakket en het ontvangen van een reactie te bepalen. In het beste geval ligt deze tijd tussen de5 en 30 ms. Ter vergelijking: Een typische knipperslag van het menselijk oog duurt gemiddeld tussen de 100 en 150 ms.

Welke rol speelt ping in je thuisnetwerk?

 

Om grofweg te begrijpen hoe een internetverbinding werkt, kun je je een virtuele pakketbezorger voorstellen. Ze transporteren datapakketten van je eindapparaat naar een server en weer terug in regelmatige intervallen. De bandbreedte van je internetverbinding beschrijft de hoeveelheid datapakketten die zo'n virtuele pakketbezorger kan dragen – en de ping is de tijd die hiervoor nodig is.

Ein illustrierter Bote schiebt einen Stapel Pakete. Aus dem obersten Paket schauen Multimedia-Symbole heraus.

Daarom hangt een goede ping ook af van de locatie van een serveren het type van je internetverbinding. Hoe verder weg een serverlocatie is, hoe langer de afstand die datapakketten moeten afleggen. De latentie neemt toe en daarmee ook de merkbare vertraging in alles wat je op internet doet.

 

Dit is ook de reden waarom de latentie bij zogenaamd satellietinternet aanzienlijk hoger isgemiddeld rond de 700 ms. Geen wonder, de datapakketten moeten de ruimte in reizen en veilig terugkeren naar de aarde. Ter vergelijking: Bij een standaard DSL – of kabelverbinding ligt de basislatentie meestaltussen de 20 en 30 ms.

Latentietijden op het internet – de belangrijkste toepassingsgebieden

 

Een hoge latentie is merkbaar in bijna elke toepassing op het internet. Ongeacht hoe hoog je werkelijke bandbreedte is: Hoge latentie kan zelfs de snelste internetverbinding vertragen en ervoor zorgen dat gewone websites pijnlijk langzaam laden. Toepassingen die in realtime plaatsvinden en bijzonder interactief of datarijk zijn, worden echter het meest beïnvloed.

Online gamen

 

De meeste internetgebruikers die zich bezighouden met het verbeteren van hun ping zijn waarschijnlijk enthousiaste gamers. Geen wonder: Online games – vooral die op een competitief niveau – vereisen snelle reactietijden van zowel spelers als servers.

 

Als er hier hoge latenties zijn, spreekt men van vertragingen – nu gaat plotseling elke weloverwogen actie mis en bewegen spelers letterlijk schokkerig door de gamewereld.

Ein Spielecontroller in Nahaufnahme auf weißem Hintergrund.

Richtlijnen voor latentie bij online games:

 

  • Minder dan 20 ms: Je ping is ideaal en je spel is bijna vrij van vertraging.
  • 20 tot 50 ms: Je zou grotendeels ongestoord moeten kunnen spelen.
  • 50 tot 100 ms: Er kan een merkbaar nadeel ontstaan in de reactietijd bij snelle online games.
  • 100 tot 150 ms: Merkbare vertragingen kunnen worden verwacht in alle online games.

Videotelefonie en VoIP

 

Als je regelmatig telefoongesprekken voert via internet – of het nu via Voice over IP (VoIP) is of via videoconferenties – is een goede ping ook uiterst belangrijk. Als datapakketten te lang duren om van de ene client naar de andere te gaan, treden er vervelende vertragingen op.

 

Als dat gebeurt, praat de ene deelnemer al snel over de andere heen en wordt de natuurlijke conversatiestroom verstoord. Video en audio zijn niet langer synchroon en soms kunnen zelfs oorverdovende echo's optreden.

    Ein Headset in Nahaufnahme auf weißem Hintergrund.

    Richtlijnen voor latentie bij VoIP:

     

    • Minder dan 20 ms: Je gesprek verloopt bijna zonder vertraging en niemand onderbreekt elkaar (onbedoeld).
    • Tot 150 ms: Licht vertragingen kunnen zich voordoen, maar die zouden niet al te significant moeten zijn.
    • Tot 300 ms en verder: De gesprekskwaliteit verslechtert snel en wordt onaanvaardbaar.

    (Live-) Streaming

     

    Bij het genieten van nachtelijke Netflix-streams speelt latentie meestal een kleine rol. De reden hiervoor is eenvoudig: bij de overdracht van video-on-demand (VoD)content heeft je internetverbinding genoeg tijd om de videostream op tijd vooraf te laden. Behalve in extreme gevallen zou je geen langere laadtijden moeten opmerken.

    Eine Fernbedienung in Nahaufnahme auf weißem Hintergrund.

    De situatie is anders wanneer je live streams bekijkt: Als je geniet van live uitzendingen van videogames, spannende sportwedstrijden en andere live-evenementen, is een lage ping opnieuw belangrijk. Anders hoor je je buren misschien juichen voor het doelpunt terwijl de bal nog comfortabel door het middenveld rolt. Of je kunt een opmerking maken over een bijzonder gevaarlijke aanval in de chat die al verleden tijd is. 

     

    Het zelf uitzenden van live streams kan bijzonder uitdagend zijn. Als je bijvoorbeeld je eigen gaming-sessie uitzendt – inclusief je eigen camerabeeld – naar een groot publiek via Twitch, wil je ervoor zorgen dat je live stream zo probleemloos en vrij van vertragingen mogelijk is. Anders kun je mogelijk niet op tijd reageren op chatberichten en kunnen je kijkers meteen afhaken vanwege inconsistente beeldkwaliteit en gebrek aan interactie.

     

     

     

    Eine Frau sitzt am Laptop und testet ihre Internetgeschwindigkeit.

    Latentietest: meet je ping, verbeter je ping

     

    Met een online snelheidstest – zoals die van Ookla – kun je eenvoudig je latentie meten. Voor elk eindapparaat dat je interesseert, controleer je hoeveel bandbreedte er binnenkomt en hoe hoog de ping is. Vervolgens kun je, afhankelijk van het type toepassing en de afstand tot de router, de onderstaande tips en trucs proberen om de ping te verbeteren.

    Is er voldoende bandbreedte?

     

    Talrijke online toepassingen in het huishouden, zoals gelijktijdige videoconferentiesen het streamen van series, kunnen de latentie verhogen. In dit geval zijn er gewoon te veel virtuele pakketbezorgers in een beperkte ruimte tegelijkertijd bezig om datapakketten af te leveren.

     

    De hoeveelheid gegevens die je internetverbinding kan verwerken is beperkt – en meestal is dit het eerste waar je aan moet werken als je via een snelheidstest een gebrek aan bandbreedte vaststelt.

    Mehrere Boten mit zahlreichen Datenpaketen kommen sich gegenseitig in die Quere.

    Als je een gelegenheidssurfer bent en het internet alleen gebruikt voor basisactiviteiten zoals het bezoeken van websites, e-mails en af en toe een YouTube-video, dan is een bandbreedte van 12 tot 25 Mbps voldoende. Gamers, streamers en thuiswerkers moeten minimaal 50 Mbpsbeschikbaar hebben. En als verschillende gebruikers en talrijke eindapparaten een lijn delen, zou je over 100 Mbps of meer moeten beschikken.

     

    Gebruik een Ethernetkabel

     

    Hoewel de huidige WiFi-standaarden snel zijn, is communicatie via een LAN-kabel nog steeds betrouwbaarder en minder gevoelig voor latentie. Als je de mogelijkheid hebt, zou je je eindapparaat rechtstreeks via een kabel op de router moeten aansluiten. Maak je geen zorgen: met de juiste technologie hoef je zelfs geen kabel door de hele woonkamer te leggen. Gebruik gewoon het bestaande stroomnetwerk!

    Controleer je firewall-instellingen

     

    Een firewall onderzoekt de datapakketten die onze denkbeeldige koerier heen en weer draagt op mogelijke malware. Dit zorgt voor meer veiligheid binnen je thuisnetwerk, maar resulteert ook vaak in hogere latenties. En in het ergste geval kan een firewall zelfs besluiten bepaalde datapakketten helemaal niet door te laten.

     

    Als je een applicatie vertrouwt – zoals een VoIP- of streamingservice – kun je deze toevoegen aan delijst met uitzonderingen in je firewall-instellingen. Bijbehorende datapakketten worden dan als onschadelijk geclassificeerd en kunnen zonder belemmering worden afgeleverd.

    Ein illustrierter Bote trägt zwei Datenpakete. Eine Frau in Rot, stehend für eine Firewall, kontrolliert ihn.

    Werk je hardware bij

     

    Als je hardware verouderd is, kunnen er communicatieproblemen optreden. Dit geldt zowel voor je router als voor het daadwerkelijke eindapparaat: als je vermoedt dat er een technische bottleneck is, kan het de moeite waard zijn om deze te vervangen door modernere technologie – idealiter met de huidige WiFi-standaard. Houd ook je software up-to-date: firmware-updates voor je eindapparaten en netwerkapparaten kunnen al wonderen verrichten.

    Pro-tip: Upgrade je thuisnetwerk

     

    Als je werk-, streaming- of gameplek te ver van de router verwijderd is en dikke plafonds en muren het optimale bereik van WiFi in je leefruimte verstoren, kan een slechte internetverbinding vaak onvermijdelijk zijn. Geen probleem: Met WiFi-versterkers van devolo kun je eenvoudig het internet naar de hele woonruimte brengen via het stroomnet.

    Ein devolo-Powerline-Adapter wird mit der Wandsteckdose und dem Router verbunden.

     

    10 ms in 10 Minuten.

    Gewoon aansluiten, instellen en klaar!

     

    De Powerline-technologie van devolo Magic verstuurt het internetsignaal eenvoudig over de hele woning via je stroomnet. Op deze manier kun je genieten van optimale WiFi-ontvangst bij elk stopcontact in huis. Of sluit gewoon een Ethernet-kabel aan voor nog lagere latenties, zonder dat je deze door de hele woonkamer hoeft te leggen. Vergeet boren, vuil en moeite:

     

    Met devolo verlaag je je ping eenvoudig tot slechts 10 ms.

     

    Of je nu aan het streamen, koken, gamen of zelfs thuis aan het werk bent:

    devolo zorgt voor sterke WiFi in het hele huis.

     

    Naar het overzicht van toepassingen