Wat is een Access Point?

 

Een Access Point (AP) is een apparaat dat gegevens kan verzenden en ontvangen. Via een Ethernet-kabelverbinding met de router ontvangt het access point een internetsignaal dat het omzet in een afzonderlijk WiFi-netwerk. Dit maakt comfortabel surfen mogelijk, zelfs in afgelegen woonruimtes. Extra apparaten die het routernetwerk anders niet zouden bereiken, worden uitgerust met snel WiFi.

Wanneer heeft een Access Point zin?

 

Het klassieke scenario: in de buurt van de router - vaak de hal en de woonkamer - geniet u van snel internet, maar het signaal van de router reikt niet tot de eerste verdieping of het andere uiteinde van de woning. Door hier een access point te plaatsen, kunt u andere eindapparaten voorzien van snel WiFi. Dit is vooral nuttig bij veeleisende toepassingen zoals home office, streaming en gaming.

Das Access-Point-Prinzip in Illustrationsform erklärt.

Wat is het verschil tussen een Access Point en een repeater?

 

Repeaters en Access Points hebben gewoonlijk hetzelfde doel: het uitbreiden van het thuisnetwerk en het versterken van het WiFi-signaal in afgelegen delen van het huis. Terwijl een access point routergegevens via een ethernetkabel ontvangt, doet de repeater dit draadloos. Dit is over het algemeen handiger en minder zichtbaar, maar ook inefficiënter omdat de sterkte van het WiFi-signaal over lange afstanden afneemt. Voor optimale WiFi-prestaties verdient daarom een access point de voorkeur.

De voor- en nadelen van Access Points in één oogopslag

 

Uw thuisnetwerk uitbreiden met een access point biedt duidelijke voordelen:

 

 

 • Sterke WiFi voor extra eindapparaten en gebruikers - overal waar het signaal van de router onvoldoende is
   
 • Optionele LAN-connectiviteit voor potentieel data-intensieve toepassingen zoals home office, streaming en gaming
   
 • Volledige gegevensgebruik dankzij de Ethernet-verbinding met de router (in tegenstelling tot WiFi-uitbreiding via een repeater)
Ein Router liegt auf dem Schreibtisch während ein Mann steht neben dem Tisch mit einem Smartphone in der Hand.

Als u voor een Access Point kiest in plaats van een repeater, moet u rekening houden met een aantal nadelen, zoals een complexere installatie, het leggen van een Ethernet-kabel en minder flexibiliteit. Maar met de juiste access point-oplossing kunnen deze nadelen ook gemakkelijk worden weggenomen.

Welke functies moet een acces point hebben?

Ein WiFi 6 Icon in Grün.

WiFi 6


De huidige WiFi-norm 802.11ax is bijzonder snel, veilig en efficiënt. Als u het maximale uit uw thuisnetwerk wilt halen, kiest u voor een access point met WiFi 6-ondersteuning.

Ein Dual-Band-Icon in Grün.

Dual Band


Een access point met dual-band functionaliteit kan zowel in de 2.4 GHz- als in de 5 GHz-netwerken verzenden. Deze laatste maakt hogere datasnelheden over korte afstanden mogelijk, wat veeleisende toepassingen ten goede komt.

Ein Multi-User-Icon in Grün.

MU-MIMO


Met MU-MIMO kunnen parallelle datastromen worden verzonden naar meerdere eindapparaten en gebruikers die gelijktijdig in het thuisnetwerk verbonden zijn. De WiFi-capaciteit van uw access point wordt dus veel beter benut.

Ein LAN-Kabel-Icon in Grün.

Ethernet-uitgangen


Als uw access point uitgerust is met één of, idealiter, met meerdere Ethernet-uitgangen biedt, kunt u uw eindapparaten ook via LAN parallel met WiFi aansluiten - een groot voordeel voor data-intensieve toepassingen.

Een Access Point instellen


– Overwegingen vooraf en basisstappen

Identificeer belangrijke apparaten en kamers zonder sterk WiFi-signaal

Een vraag die u zeker moet stellen: In welke kamers, die momenteel geen of slechts zwakke WiFi hebben, heft u absoluut een beter signaal nodig? Waar bevinden zich de meeste eindapparaten die een sterke WiFi-verbinding nodig hebben?

 

Gaat het bijvoorbeeld om een kamer die zich op dezelfde verdieping bevindt als de router? Is het een slim apparaat dat nauwelijks genoeg WiFi krijgt om goed te functioneren? Dan kan het gebruik van een flexibele WiFi-repeater al helpen.

 

Gaat het daarentegen om een volledig thuiskantoor of entertainmentcentrum met meerdere eindapparaten die afhankelijk zijn van snelle WiFi- en LAN-verbindingen? Mogelijk ook op een andere verdieping? Dan heeft u een access point nodig die u zo centraal mogelijk in het gewenste uitbreidingsgebied installeert.

Slimme positionering van het access point en kabels

Als u meerdere kamers en eindapparaten van WiFi wilt voorzien, plaatst u het access point zo dicht en centraal mogelijk. Zo krijgt u een gelijkmatige signaalverdeling. Tip: Als u een PoE (Power over Ethernet) access point gebruikt, is er geen externe voeding nodig, waardoor de plaatsing nog flexibeler wordt.

 

Het wordt iets ingewikkelder wanneer u eindapparaten gebruikt in een of meer kamers die een LAN-verbinding nodig hebben. In onze Ethernet-gids vindt u welke toepassingen en eindapparaten onder deze categorie vallen.

 

Wilt u dus een smart tv, een pc voor uw thuiskantoor, een spelconsole of andere apparaten die veel data nodig hebben, voorzien van een bijzonder constant en snel internetsignaal? Dan moet u LAN-kabels trekken van het access point naar elke kamer waar dit het geval is.

Gebruik de juiste kabelstandaard, kabelgoten enz.

Gebruik een geschikte kabelstandaard wanneer u de router aansluit op het toegangspunt en wanneer u eindapparaten aansluit. In de winkel vindt u CAT 5-, CAT 6-, CAT 7- en CAT 8-netwerkkabels.

 

Deze verschillen in diverse specificaties, waaronder transmissiesnelheid en -afstand. Voor thuisgebruik is een CAT 5-netwerkkabel meestal voldoende. Met gegevenssnelheden tot 1 GBit/s is dit meer dan snel genoeg en het biedt ook een behoorlijk bereik van 100 meter.

 

Het bevestigen van LAN-kabels langs basisborden en deurkozijnen maakt het discreter. Extra hulpmiddelen zoals platte kabels en kabelgoten kunnen helpen om de lelijke draden zo onopvallend mogelijk te houden.

Instelling: SSID, WiFi-frequentiebanden en meer

Zodra u uw access point heeft geplaatst en de juiste bekabeling heeft gebruikt, kunt u aan de virtuele installatie beginnen. Dit proces verschilt per apparaat. De volgende aspecten zijn hierbij van belang.

 

Als het access point geschikt is voor dual-band - d.w.z. zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-frequentieband ondersteunt - dan moet u deze optie activeren in de WiFi-instellingen van uw toestel. U moet ook uw SSID (Service Set Identifier) configureren, d.w.z. de naam instellen waaronder dit tweede WiFi-netwerk binnen uw netwerkomgeving wordt weergegeven.

Met geduld, geld en een beetje handigheid kunt u uw access point ideaal plaatsen en zo de WiFi van uw router uitbreiden. U kunt het uzelf nog gemakkelijker maken door gewoon gebruik te maken van de elektriciteitskabels die al in de muren van uw huis liggen.

Het eenvoudige alternatief:

access points in het stopcontact - dankzij Powerline

U kunt van elk stopcontact in uw woning een access point voor sterke WiFi maken. De sleutel tot succes: Magic Powerline. Deze efficiënte oplossing van devolo voor het uitbreiden van uw thuisnetwerk gebruikt de stroomleiding in huis om het internetsignaal door uw hele woning te versturen. Plaats gewoon een adapter in de buurt van de router en een andere als access point in de kamer naar keuze - en u bent klaar.

 

Het grote voordeel: u hoeft geen lange kabel te leggen van de router naar het access point en bent ook veel flexibeler bij het opzetten van uw thuisnetwerk. Zelfs access points buitenshuis zijn mogelijk als u een adapter bijvoorbeeld in uw tuinhuis plaatst. Bovendien biedt elke adapter twee Gigabit Ethernet-poorten voor bijzonder krachtige LAN-verbindingen. Op die manier krijgt elk van uw eindapparaten de nodige datahoeveelheid.

Un point d'accès de devolo se branche sur la prise électrique et alimente l'environnement en WLAN rapide.

Met Mesh en Access Point Steering

 

Het is heel eenvoudig om meerdere WiFi access points tegelijk in te zetten, zo u dit wenst. devolo powerline-adapters vormen samen één groot Mesh-netwerk dat naadloze WiFi-dekking in de hele woning garandeert.

 

Dankzij de geïntegreerde Access Point Steering zorgt elke adapter ervoor dat alle WiFi-eindapparaten steeds verbonden zijn met het sterkste WiFi-access point - zonder onderbreking en volledig automatisch.

adaptateur devolo powerline Magic 2 WiFi 6 starter kit et le signe wifi

Onze aanbeveling: devolo Magic 2 WiFi 6

 

 • Overal internet, doorheen plafonds en muren - dankzij de Powerline-technologie
 • WiFi 6 Access Point met WiFi-snelheden tot 1.800 MBit/s
 • Powerline-snelheden tot 2.400 MBit/s
 • Voor middelgrote tot grote woonruimten (meerdere verdiepingen)
 • Efficiënt, parallel gebruik van data-intensieve toepassingen (bv. 4K streaming)
 • 2 LAN-uitgangen per adapter voor optioneel Ethernet-gebruik

Voor streaming, surfen, gamen en zelfs voor het thuiskantoor:

devolo levert krachtige WiFi voor het hele huis.

 

Naar het toepassingsoverzicht