Persberichten

Consumenten / 09.10.2024

WiFi-repeater optimaal plaatsen: Zo verbetert de performance

WiFi-repeater optimaal plaatsen: Zo verbetert de performance

WiFi-repeaters vormen een goede mogelijkheid het thuisnetwerk uit te breiden, wanneer de router als enige WiFi-bron niet voldoende is om het hele woonoppervlak af te dekken. Voor optimale resultaten moeten daarbij echter enkele aanwijzingen worden aangehouden. Wij vatten de belangrijkste feiten en tips voor de optimale plaatsing van een WiFi-repeater samen.

Hoe werkt een repeater?

De manier waarop een WiFi-repeater werkt is snel uitgelegd. In de eerste stap ontvangt de repeater het WiFi signaal van de router. Dit radiosignaal verstuurt de repeater vervolgens versterkt weer door. Daarom worden repeaters ook vaak WiFi-versterkers of WiFi-boosters genoemd. Op deze wijze wordt het draadloze bereik van de router vergroot. Medebeslissend voor de snelheid van deze "WiFi-verlenging" is daarbij de kwaliteit van de verbinding tussen router en repeater door een optimale plaatsing.

De afstand juist kiezen

Bij de keuze voor de plek voor de repeater geldt: De mogelijkerwijze dichtstbijzijnde plek is niet automatisch ook de beste. Wat betekent dat? Stelt u zich een woning voor waarbij de werkkamer ver van de router is verwijderd en daarom onvoldoende middels WiFi is verbonden. Dan is men geneigd te denken de repeater in de werkkamer te installeren. Het probleem: wanneer een WiFi-repeater een zwak signaal ontvangt, dan kan deze ook slechts een zwak signaal verder leiden. In dit voorbeeld van de werkkamer heeft de repeater amper effect.

Houd in plaats daarvan de vuistregel aan, dat een repeater ongeveer halverwege tussen de router en de te verzorgen eindapparaten geplaatst moet worden. Zo ontvangt deze doorgaans een signaal dat sterk genoeg is om te verlengen. Daarnaast moet de repeater indien mogelijk centraal geplaatst zijn en bijvoorbeeld niet in een hoek van een kamer worden geplaatst, want wanden, plafonds en meubels reduceren het ontvangstvermogen en resulteren zo in een zwakker WiFi-signaal.

Onverwachte storende factoren

Dat wanden en plafonds de WiFi-verbinding hinderen, zal amper iemand verbazen. Vaak is het echter een verrassing welke andere alledaagse voorwerpen ook de natuurlijke vijanden zijn van stabiele WiFi-verbindingen. Magnetrons, draadloze computer-accessoires of babyfoons kunnen de WiFi door radiosignalen storen. Ook water remt signalen – ook zonder dat er direct een goed gevuld aquarium in de woonkamer hoeft te staan. Waterleidingen, vloerverwarming en zelfs bloemenvazen of droogrekjes met natte kleding verhinderen een goede WiFi-ontvangst in de meest afgelegen kamers.

De juiste plaatsing vinden

Op grond van dergelijke externe factoren kan de zoektocht naar de ideale locatie voor de repeater wat tijd in beslag nemen. In principe is het aan te raden verschillende locaties te proberen en de verbindingskwaliteit bijvoorbeeld aan de hand van speedtest-metingen te beoordelen. Moderne repeaters zoals die van de Duitse fabrikant devolo bieden daarbij bijzonder veel comfort: de apparaten tonen aan de voorzijde aan de hand van LED's de kwaliteit van het ontvangen signaal aan en maken zo direct inzichtelijk hoe sterk de verbinding is.

Technisch onderlegde gebruikers, die het precies willen weten, vinden op het internet verschillende software-oplossingen voor het maken van zogenaamde WiFi-heatmaps. Deze worden dan bijvoorbeeld op een laptop geïnstalleerd, testen de signaalkwaliteit op verschillende plekken in het huis– en markeren zones zonder bereik op een plattegrond.

Het alternatief voor WiFi over lange afstanden

Juist gepositioneerd verbeteren repeaters het bereik van WiFi-netwerken bij consumenten permanent en zorgen voor een duidelijk stabielere en snellere WiFi-dekking. Maar ook zij kunnen hun grenzen bereiken – met name dan wanneer meerdere verdiepingen verzorgd moeten worden. Dan wordt aanbevolen een beroep te doen op de zogenaamde Powerline-technologie, zoals devolo deze met het productprogramma Magic aanbiedt. Ook deze adapters kan men heel handig in stopcontacten gebruiken. Het verschil met repeaters: ze gebruiken de stroomleiding als datakabel voor de onderlinge communicatie. Op deze wijze komt het netwerksignaal bijvoorbeeld van de ene naar de andere etage, zonder dat het door plafonds of waterleidingen wordt beperkt. Op de doellocatie worden eindapparaten dan naar behoefte met een kabel of via WiFi verbonden met de Powerline-adapter.

Zo ontstaat met repeaters of WiFi-Powerline-adapters het perfecte en vooral op maat gemaakte thuisnetwerk.

Krachtige WiFi van devolo

De Duitse onderneming devolo uit Aken ontwikkelt al 20 jaar krachtige technologie voor slimme netwerkverbindingen. Klanten krijgen hier alles uit één hand wat nodig is voor een betrouwbare online-verbinding thuis. Het actuele productprogramma omvat flexibele oplossingen voor de uitbreiding op maat van het thuisnetwerk door middel van repeaters of Powerline-adapters – gemakkelijk te besturen via een app voor smartphone en tablets.