Persberichten

Onderneming / 19.03.2014

De hybride netwerken van de toekomst moeten efficiënt en transparant zijn - devolo onderzoekt powerline- en WiFi-communicatie-interfaces in het ACEMIND-project

devolo

devolo breidt zijn onderzoeksactiviteiten in Europa uit. Als onderdeel van het Eureka/Celtic+-initiatief richt het door de EU ondersteunde onderzoeksproject ACEMIND (Advanced Convergent and Easily Manageable Innovative Network Design) zich op het vereenvoudigen van de installatie en het gebruik van smart home-componenten, ongeacht de onderliggende communicatietechnologie. Hierbij gaat het niet alleen om apparaten als smartphones, tablets, laptops en pc’s, maar ook om zaken als wasmachines, koelkasten, televisies en airconditioners. Als ervaren expert in powerline-communicatie en marktleider in dit segment draagt devolo aan het project bij met zijn expertise in dataoverdracht via het stroomnetwerk. ACEMIND startte in oktober 2013 en duurt drie jaar.

Flexibel gebruik van verschillende dataverkeermogelijkheden

Het ACEMIND-project vloeit voort uit het Europese OMEGA-onderzoeksproject (2008-2011) en heeft als streven één enkel, centraal netwerk dat meerdere connectiviteitsmogelijkheden en communicatieoplossingen zonder hapering samenbrengt. Dit concept leidde eerder tot de IEEE 1905.1-standaard die transparant gebruik van heterogene technologieën of hybride netwerken omschrijft (WifFi, Ethernet, powerline en MoCA).

Het doel van ACEMIND

ACEMIND streeft naar het leveren van een gestandaardiseerde netwerkinfrastructuur om eindklanten de grootst mogelijke flexibiliteit te bieden in het aanschaffen en prijsvergelijken van individuele componenten. Dit houdt in dat huidige en toekomstige communicatietechnologie en -standaarden, zoals WiFi, Ethernet, powerline en MoCA, naadloos moeten samenwerken en onafhankelijk van elkaar de beste optie voor dataoverdracht voor afzonderlijke gevallen moeten kunnen identificeren. Uiteindelijk maakt het dit voor eindgebruikers een stuk eenvoudiger om multimedia en smart home-producten te combineren in één netwerk. Dit hybride netwerk moet uiterst intuïtief en gebruiksvriendelijk worden. In meer specifieke termen wil ACEMIND ook corresponderende terminalapparatuur bieden, die al geschikt is voor zelfbeheermogelijkheden van het netwerk. Daarnaast is het de bedoeling dat de producten voor netwerkoperators beheer op afstand faciliteren.

Verdere ontwikkeling van IEEE 1905.1

ACEMIND ontwikkelt verschillende hulpmiddelen die communicatietechnologieën integreren, die nu buiten de IEEE 1905.1-standaard vallen (bijvoorbeeld wifi 802.11ad/ah, lifi of ZigBee/Bluetooth). Het ultieme doel van deze aanpak is het voorzien in nieuwe functionaliteit en ontwikkelingen. De steeds hogere eisen voor monitoring en beheer van hybride netwerken, omgevingscompatibiliteit, beveiligingsopties en zaken als ‘quality of service’ krijgen hier bijzondere aandacht. Uiteindelijk zijn deze functies en diensten beschikbaar via een centrale interface. De resultaten van ACEMIND zullen daarom kritische implicaties bevatten voor volgende versies van de bestaande standaarden ( IEEE P1905.1 / IEEE 802.1 etc.).

Integratie van eindgebruikersfeedback in de ontwikkelingDe activiteiten van ACEMIND vinden niet plaats in een ivoren toren. Integendeel: de reacties, overwegingen en suggesties van eindgebruikers worden verzameld in gesprekken, via vragenlijsten en in veldtesten. Deze feedback wordt speciaal geïntegreerd in de ontwikkeling van de gebruikersinterface en heeft hier een kritische invloed op. ACEMIND heeft als doel het ontwikkelen van een gebruikersinterface die intuïtief en zo eenvoudig mogelijk is. Hierdoor zijn niet alleen de eindgebruikers in staat om zonder hulp van een expert een stabiele hybride omgeving te beheren, maar ook netwerkbeheerders- en klantenservicemedewerkers moeten over een stabiel en betrouwbaar onderhoudssysteem op afstand kunnen beschikken.

Deelnemers aan ACEMIND

Het ACEMIND-project heeft een budget van vier miljoen euro en brengt verschillende industriële en economische marktleiders samen (Orange in Frankrijk, OledComm in Frankrijk, devolo in Duitsland, Invea-Tech in Tsjechië en Arcelik in Turkije). Ook gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstituten (IHP Microelectronics in Duitsland, Universiteit van Athene in Griekenland) zitten aan dezelfde tafel. De Duitse deelnemers devolo AG en IHP hebben elkaar ook gevonden binnen het AUTOCONFIG2.5-project, onderdeel van het sponsorprogramma van het Duitse ministerie van Economie en Energie (BMWi), genaamd het centrale innovatieprogramma mkb (Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand - ZIM). Dit vormt de basis voor een nog hechtere samenwerking met elkaar en binnen het ACEMIND-project.